jörgenmorgoff

ide szándékozom leírni a svédországi élményeim publikus hányadát. kérdés mennyire leszek effektív... sajnos benne van a pakliban, hogy el fogom hanyagolni a blogot :D

Feliratkozás

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Indafotó képek

Utolsó kommentek

  • eeversion: Jó, hát más ország, más problémák :) (2013.05.06. 21:47) Uppsala ápdét I.
  • cavecat: @eeversion: Nem, 30-40 négyzetmétert nem lehet olyan nagyon sokféleképp :) Ágy asztal tv... ja, it... (2013.05.06. 21:42) Uppsala ápdét I.
  • eeversion: Azt nézem, hogy annak az egy befotózott lakásnak eléggé hasonló a kialakítása a göteborgihoz. Bár ... (2013.05.05. 13:37) Uppsala ápdét I.
  • eeversion: @cavecat: Én mindegyik napon, kivéve az utolsón, akkor tényleg szépen sütött a nap :) Ha a sötétí... (2013.04.11. 10:14) 2012/II., negyedik (utolsó) rész
  • cavecat: Hát, az attól függ, melyik napon fagytál szét.:D Csütörtökön, szombaton és hétfőn kifejezetten szé... (2013.04.02. 20:58) 2012/II., negyedik (utolsó) rész
  • Utolsó 20

Itt a tavasz! :)

2011.04.09. 19:32 cavecat

 

Legalábbis több, erre utaló jellel találkoztam az utóbbi hetekben.

Egyrészt, 3 héttel ezelőtt piknikezni voltunk – tavaly csak áprilisban vetemedtünk ilyen cselekményre.

Itt egy pár kép:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ugyanezen a hétvégén élményfürdőben is voltunk, Lerumban, a Vattenpalatsetben. Mindenkinek csak ajánlani tudom, nekem eddig ez jött be a legjobban!
Merthogy voltunk ugyebár a borås-i fürdőben (Stadsparksbadet), még kb. 2 éve, ahol ugyan volt ugródeszka, jacuzzi, és hullám a medencében, de csak egyetlen csúszda volt, és a cipőmet is ellopták. Ha a cipő árát nem számolom, akkor sem volt nagyon olcsó: a buszjegy Boråsba oda-vissza 120 korona, a (diák)belépő 35 korona volt. (Felnőttjegy 80 korona.)
Ennél jóval olcsóbb volt az Åbybadet, ahol tavaly voltunk. Nem volt ugródeszka, se hullámoztatott medence, és folyton tele volt a jacuzzi, viszont volt 3 csúszda, amiből kettő elég tré volt, de a harmadik, hát az szenzációs! A végének ufóalakja van, így az ember elsőkézből tapasztalhatja meg, milyen lehet a guppiknak, amikor a gazdi megunja őket és lehúzza a klotyón.:P Nekem első körben ráadásul fejjel lefelé sikerült átbuknom a lukon :D Ez tőlünk busszal kb. 10 percnyire van, Mölndalban, ergo a buszért városhatáron kívül kell fizetni (kb. 16 koronát, az 32 oda-vissza), a (felnőtt) beugró pedig 70 korona.
A Vattenpalatset került a legtöbbe, viszont (majdnem) mindent tud, amit egy ilyen kis élményfürdőnek kell: két (nem túl jó) csúszda, három jacuzzi (mindig van hely valamelyikben!), szabadtéri medence (télen is!), és a legnagyobb kedvencem: szauna. Gőzös is meg száraz is. De Matyi hiányolta az ugródeszkát. És azért az "ufót" is emlegettük kicsit.:) Lerumba pendeltåg ("hév") megy, kb. 65 korona oda-vissza (de csak ha Västtrafik kártyával veszi az ember a jegyet, egyébként drágább), a (felnőtt) belépő pedig egy százas volt, de szerintem ez érte meg a legjobban - és nem csak azért, mert a cipőmet nem lopták el :)))

A tavasz érkeztére utaló további jelek egyike, amire 2 héttel ezelőtt lettem figyelmes: svédkurzusról hazafelé, este 9 magasságában már nem fagy le az arcomról a szemöldököm. Sőt, odafelé menet (5-6 között) még bőven világos van! (A nyár érkeztét nyilván az fogja majd jelezni, amikor hazafelé, 9 körül még fent lesz a nap :D)

Ezen kívül, tegnapelőtt olyan erősen fújt a szél, hogy majd’ levitte a fejemet. Télen is szokott fújni, de nem ilyen fejletépős lelkesedéssel. Ez már a tavasz első „fuvallata”! :D

Ma tizenhét fok volt, rövidnadrágot vettem (a harisnyára, amire amúgy 3/4-est vagy 7/8-ost szoktam) és nem fáztam sál nélkül, pedig a szél most sem pihent :)

Az ablakunk előtt álló fa rügyezik, a szarkák meg építgetik szorgosan a fészküket. (A fészek a tavalyi, a szarkákról viszont nem tudom, egyeznek-e a tavalyiakkal, vagy önkényes lakásfoglalók.:))

Ha már lakókörnyezet, egy kis ápdét: tőlünk egy megállónyira, a Doktor Fries torg-on régebben egy „Jiffy” nevű élelmiszerbolt volt. Bezárták, átépítették, és nyitottak a helyén egy Hemköpöt :) Ennek örömére piknikezés előtt el is mentünk oda bevásárolni, vettünk kb. fél kiló leárazott virslit kevesebb, mint 10 koronáért, meg hasonló mennyiségű és – elvileg – hasonló árfekvésű oldalast. (A side pork, az az oldalas, ugye?)

A dolog kisebbik szépséghibája az volt, hogy mindkettőnek lejárt a szavatossága – ezt, becsületükre legyen mondva, nagy betűkkel ráírják. Svédországban ugyanis egyre több hang mondogatja, hogy a „bäst före” azt jelenti, amit: a legjobb az adott dátum előtt, de attól még a megadott napon 24 óra 00 perckor nem fog beleugrani hirtelen egy rakat „bacilus”, nem kell feltétlenül kidobni. Ergo, a lejárt szavatosságú kaját is eladják, occsóé’, vállalkozó szelleműeknek. (A Metroban olvastam egy cikket lelkes ifjú aktivistákról(?), akik kukákból(?) összeguberált, lejárt szavatosságú kajákon élnek, ezzel igyekezvén felhívni a figyelmet az európai kaja-pazarlásra meg az éhező afrikaiakra. A kettő közötti összefüggést sajnos nem részletezik, pedig egyszer igazán kifejthetné nekem valaki részletesen, hogy ha mi itt Európában nem dobjuk ki a kaját, esetleg nem csinálunk belőle bioetanolt, attól hogyan fog jóllakni szegény éhező afrikai… no de kissé elkanyarodtam a témától.)

A filléres oldalasunknak sajnos volt egy másik, nagyobb szépséghibája is: a kasszás elfelejtette levonni az 50% kedvezményt, így teljes árat fizettünk a lejárt kajáért – és csak a villamoson vettük ezt észre. Nem mentünk vissza, mert kinek van kedve egy csomót várni a villamosra nagyságrendileg 10 koronáért?...

Lehetne közelebb is az a Hemköp.:P

Szólj hozzá!

Címkék: lakás évszakok kirándulások

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása