jörgenmorgoff

ide szándékozom leírni a svédországi élményeim publikus hányadát. kérdés mennyire leszek effektív... sajnos benne van a pakliban, hogy el fogom hanyagolni a blogot :D

Feliratkozás

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Indafotó képek

Utolsó kommentek

  • eeversion: Jó, hát más ország, más problémák :) (2013.05.06. 21:47) Uppsala ápdét I.
  • cavecat: @eeversion: Nem, 30-40 négyzetmétert nem lehet olyan nagyon sokféleképp :) Ágy asztal tv... ja, it... (2013.05.06. 21:42) Uppsala ápdét I.
  • eeversion: Azt nézem, hogy annak az egy befotózott lakásnak eléggé hasonló a kialakítása a göteborgihoz. Bár ... (2013.05.05. 13:37) Uppsala ápdét I.
  • eeversion: @cavecat: Én mindegyik napon, kivéve az utolsón, akkor tényleg szépen sütött a nap :) Ha a sötétí... (2013.04.11. 10:14) 2012/II., negyedik (utolsó) rész
  • cavecat: Hát, az attól függ, melyik napon fagytál szét.:D Csütörtökön, szombaton és hétfőn kifejezetten szé... (2013.04.02. 20:58) 2012/II., negyedik (utolsó) rész
  • Utolsó 20

Uppsala / Stora Delsjö

2012.06.05. 14:57 cavecat

Töprenkedtem, miről írjak előbb: Uppsaláról vagy a Stora Delsjöről.

Utóbbit nagyon régóta tervezem már megírni, és rengeteg kép van róla.

Előbbi egy elég friss esemény, kép még nincs, és talán fontosabb is, mint hogy hova járunk napozni... vagy hát nem is tudom :)

Na most aztán már muszáj írnom mindkettőről, mi? :D

Matyi talált állást, azonnali (azaz június 4-ei) kezdéssel.
Uppsalában.
Uppsala 450 kilométernyire van Göteborgtól. Négy-négyésfél óra vonattal, 1 átszállással.
Nyilván ez így heti ingázás lesz, és most biztos szörnyülködtök, hogy ez milyen nagy távolság, mennyi idő, meg pénz, de ebben sajnos nem ez a gáz - hanem a lakás-helyzet, már megint.
Egyelőre nyár van, Uppsala egyetemváros, a diákok augusztus végéig be se teszik oda a lábukat, így Matyi most másodkézből bérel egy diáklakást augusztus végéig. De hogy utána mi lesz?... Én azt hittem, hogy csak a nagyobb városokban van ilyen elképesztő lakás-mizéria, de nem. Alhangon 1,5 év várakozási idő egy bérlakásért, egy alig 150 ezres kisvárosban. Olyan hihetetlen számomra, hogy a svédek belenyugszanak ebbe, hogy semmit nem tesznek ez ellen, sőt, hogy egyáltalán hagyták idáig fajulni a dolgokat...
(Nyilván meg fogjuk oldani a problémát, eddig is megoldottuk mindig valahogy.)
A távolság meg, hát nem véletlen, hogy a svédek nem kilométerben, hanem "mil"-ben számolják a távolságokat: Göteborg-Uppsala 45 mil, ez nem hangzik olyan soknak, ugye? :D
A 4 óra persze nem kevés, de ha péntek délután vonatra ül valamelyikünk, estére már odaér. Ilyenkor nyáron, amikor világos van sokáig, nem fáj ha csak este 10-re érkezik "haza" az ember. Télen meg már 3-kor is sötét van, szóval akkor megint tökmindegy, hogy hány órára ér oda az ember.:)))
A meló pedig maga a tökély, Matyi egy halom méregdrága hiperszuper mikroszkóppal fog játszadozni napi 8 órában, szerintem ezt neki találták ki :)
Ha lesznek képek, feltöltögetem őket!

-------------------------------------------------------------------------------------

És akkor a Stora Delsjö.

Amikor azt mondom/írom hogy "kimentünk a tóhoz" akkor mindig a Stora Delsjöről van szó.
Nagyon szép tó, körülötte természetvédelmi terület, a vize olyan tiszta, hogy lelátni az aljáig - már persze ahol elég sekély hozzá, glaciális tóról lévén szó ez csak a part közvetlen közelében esélyes :) Van egy homokos strandja, ami így néz ki:

Rendszeresen etetünk kacsákat, meg kákalaki akkákat:

 

 

Múltkor pedig találtunk a vízben egy ilyet:

tippeket kérek kommentekben, szerintetek micsoda! :) (Annyit elárulok, hogy még baba ;))

Nem csak nyáron járkálunk ki ide, hanem néha ősszel meg télen is, Matyi csinált egy remek képsorozatot a hídról: 

 

 

 

 

 

 

További képek a tóról itt!

Ja, és hogy hogy lehet ide kijutni? A Korsvägen-ről az 5-ös villamossal (5 perc villamossal, majd kb. fél óra séta, hegynek felfelé), vagy az 50-es busszal (15 perc busszal, majd kb. 20 perc séta, kevésbé meredek útvonalon), szóval néha még hétköznap délután is kimegyünk munkaidő után :) (A Chalmerstől a Korsvägen 1 azaz 1 villamosmegállónyira van. Otthonról már kicsit több, kb. 25-30 perc.)

Így hogy kb. 1 óra alatt ki lehet ide érni, bizony a tó gyakran jelent komoly konkurenciát a szigeteknek :) Bár a tenger, az mégiscsak tenger... "Szárazföldi" embernek az a nagy dolog, hiába sós, meg hideg, meg medúzás :P

Ha már a tengernél tartunk: kb. 1,5 hete úsztunk a tengerben. Na nem kell valami nagy pancsolásra gondolni, rohadt hideg volt, de azért bementünk.
Kezdünk "svédülni"? :)

1 komment

Címkék: kirándulások Uppsala

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DoriDia 2012.06.06. 08:24:37

A hidas képsorozat fantasztikus! :))
Juj, én nem tudom mi az a baba állatka de nagyon randa szegénykém. :D
Szorítok, hogy minél hamarabb és jóóól sikerüljön megoldanotok a lakás mizériát! :)
süti beállítások módosítása