jörgenmorgoff

ide szándékozom leírni a svédországi élményeim publikus hányadát. kérdés mennyire leszek effektív... sajnos benne van a pakliban, hogy el fogom hanyagolni a blogot :D

Feliratkozás

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Indafotó képek

Utolsó kommentek

  • eeversion: Jó, hát más ország, más problémák :) (2013.05.06. 21:47) Uppsala ápdét I.
  • cavecat: @eeversion: Nem, 30-40 négyzetmétert nem lehet olyan nagyon sokféleképp :) Ágy asztal tv... ja, it... (2013.05.06. 21:42) Uppsala ápdét I.
  • eeversion: Azt nézem, hogy annak az egy befotózott lakásnak eléggé hasonló a kialakítása a göteborgihoz. Bár ... (2013.05.05. 13:37) Uppsala ápdét I.
  • eeversion: @cavecat: Én mindegyik napon, kivéve az utolsón, akkor tényleg szépen sütött a nap :) Ha a sötétí... (2013.04.11. 10:14) 2012/II., negyedik (utolsó) rész
  • cavecat: Hát, az attól függ, melyik napon fagytál szét.:D Csütörtökön, szombaton és hétfőn kifejezetten szé... (2013.04.02. 20:58) 2012/II., negyedik (utolsó) rész
  • Utolsó 20

Ajjaj...

2011.12.01. 14:44 cavecat

Jól elviccelődtem az előző posztban azon, hogy a havi egy posztra gyúrok, aztán ez lett belőle. Mindjárt karácsony. Évszakonként egy poszt?... :D

Pedig rengeteg minden történt, de talán pont ezért nem ment a blogírás... vagy hogy ősz van (volt, most már inkább tél van), meg sötét, és ilyenkor én legszívesebben téli álmot aludnék, mint a macik.

Tulajdonképpen két dologgal vagyok adós, de azokkal nagyon: az egyik az új melóhely, a másik az új lakás. Ezen kívül volt még egy konyhai "balesetem" is, majd arról is írok...

Az új munkahely alig más mint a régi: ugyanúgy a Chalmersen vagyok, csak másik tanszéken (BoM*), másik csoportban (WET*). Itt is kevesen dolgoznak a laborban, a csoport nagyja itt is modellező, de legalább nem katalizátorokat modelleznek, hanem baktériumokat :) Én is bacikkal kísérletezek, csak most nem biogáztermelő bacikkal, hanem szennyvíztisztító bacikkal. (A biogáztól se kerültem nagyon messze: a biogázüzemből kikerülő erjesztési maradék viztelenítése során visszamaradó magas nitrogén-tartalmú szennyvizet próbálom nitrogénteleníteni mindenféle baktériumok segítségével, mint pl. az "anammox" és az "AOB" fedőnevű baci-csoportok.)
Van egy nagyon aranyos témavezetőm, Britt-Marie, akinek folyton rengeteg dolga van, és sose ér rá foglalkozni velem. Van egy szintén aranyos golden retrievere, Boris, akit folyton behord magával az irodájába, szóval ha beszélni akarok vele, előbb az unatkozó kutyát kell lekenyereznem.
Aztán, van egy co-supervisorom, Malte, aki a Göteborgs Universitet (GU*) egyik mikrobiológiaprofesszora, vele valamivel gyakrabban beszélek - kéthetente mindenképp, mert kéthetente van egy "literature club" ill. "anammox meeting" neveket viselő esemény, amikor is péntek délután összeülünk másik 6-7 kutatóval megbeszélni pár előre kijelölt cikket. Ezek a cikkek ritkán kapcsolódnak közvetlenül a témámhoz, de sose árt, ha az ember szélesíti a látókörét... és lehet, hogy kreditpontokat is fogok kapni érte (elvileg 45 kreditet kell begyűjtenem 2,5 év alatt, majd további 15 pontot a védésig).
Ezen kívül van még egy adjunktus (?) itt a tanszéken (svédül foass, forskarassistant), Frank, aki velem kb. egyszerre kezdett itt a WETen, de előtte meg a GU-n dolgozott, szóval régóta ismeri a kutatócsoport tagjait. Egyelőre neki veszem a legtöbb hasznát, mindenféle mikrobiológiai technikákat tanít nekem, pedig szegényke papíron nem is a témavezetőm (ezen persze meg fogok próbálni változtatni**).

A kollégák jófejek, van pl. egy tündéri "pótmamánk", aki egyben a csoport gazdaságisa is, egy nagyon effektív, nagyon talpraesett, 60 (?) körüli nő, bármi nyűgöm van (jó, nem bármi, de majdnem-bármi), vagy ő tud segíteni, vagy tudja, ki tud segíteni. Van másik 6 doktorandusz, 1 posztdok, 3 foass, 4 docens, meg 2 professzor, ez a "szűk" környezet, azok a kollégák, akikket pl. a kávézóhelységben (svédül "fikarum", nem röhög! ;D) rendszeresen találkozom. Jamerthogy itt is megvan ám a "svéd munkarend", munka 9-től, kávészünet 10-től, ebéd fél 12-től, kávészünet fél 3-tól, ne kérdezzétek, mikor dolgozunk...:)

Kaptam egy remek irodát, amiben teljesen egyedül "lakom" - mondhatni mintegy kárpótlásul az Élettől azért, hogy az előző tanszéken az MSc-s/BSc-s diplomázók szobájába bírtak besuvasztani, így kb. 10 db, meglehetősen hangos diákkal kellett egy légtéren osztoznom. A remek iroda amúgy meglehetősen hűvös, de igyekszem minél kevesebb időt benne tölteni, és inkább a laborban dolgozni. (Ez ebben a félévben nem sikerült 100%-osan, no de jövőre újrapróbálom...) Laborból kettő is van: az egyik itt a Chalmersen, a másik a GU-n, előbbi a reaktoroknak ad otthont, utóbbi a mikrobiológiai kísérleteknek (FISH, T-RFLP, qPCR - nem kell kétségbeesni, ha valaki ezeket nem érti, amúgy sem lényegesek ;))

Ha egyszer odajutok, hogy csináljak pár képet az irodáról meg a laborokról, felpakolom majd őket ide.

Asszem dióhéjban kb. ennyit érdemes tudni a munkahelyemről, majd biztos mesélek még, ha lesz mit.

A lakásról meg majd legközelebb...

-------------------------------------------------------------------------------------

* a rövidítéseket tessék megjegyezni, fogom még őket használni. Ha azt írom, hogy CMB, az a GU "szinonímája" (az ottani tanszék/csoport neve) :)

** ez azért fontos, mert itt mindenki naplót/leltárt kell vezessen a munkaóráiról, mikor, mire, mennyi időt áldozott, aztán azt összevetik a "hivatalos" verzióval, hogy elvileg hány előadása, laborgyakorlata, diplomázó diákja, stb. volt, és kiszámolják hogy elvileg mennyi az annyi, aztán lehet küzdeni, ha egy előadásért csak 3 órát számolnak el, holott rákészüléssel együtt volt az 6 is...

Szólj hozzá!

Címkék: munka

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása