jörgenmorgoff

ide szándékozom leírni a svédországi élményeim publikus hányadát. kérdés mennyire leszek effektív... sajnos benne van a pakliban, hogy el fogom hanyagolni a blogot :D

Feliratkozás

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Indafotó képek

Utolsó kommentek

  • eeversion: Jó, hát más ország, más problémák :) (2013.05.06. 21:47) Uppsala ápdét I.
  • cavecat: @eeversion: Nem, 30-40 négyzetmétert nem lehet olyan nagyon sokféleképp :) Ágy asztal tv... ja, it... (2013.05.06. 21:42) Uppsala ápdét I.
  • eeversion: Azt nézem, hogy annak az egy befotózott lakásnak eléggé hasonló a kialakítása a göteborgihoz. Bár ... (2013.05.05. 13:37) Uppsala ápdét I.
  • eeversion: @cavecat: Én mindegyik napon, kivéve az utolsón, akkor tényleg szépen sütött a nap :) Ha a sötétí... (2013.04.11. 10:14) 2012/II., negyedik (utolsó) rész
  • cavecat: Hát, az attól függ, melyik napon fagytál szét.:D Csütörtökön, szombaton és hétfőn kifejezetten szé... (2013.04.02. 20:58) 2012/II., negyedik (utolsó) rész
  • Utolsó 20

Göteborg - villamosos városnézés

2009.04.20. 18:46 cavecat

...ami nem csak villamossal, hanem hajóval is zajlik. Bizony, Göteborgban a hajó ugyanolyan tömegközlekedési eszköz, mint a busz, vagy a villamos. Példát vehetne róluk a BKV...

A leírás itt található:

http://www.goteborg.com/Documents/Citywalks/City%20Walk%20-%20by_tram.pdf

Ismét a Kungsportsplatsenen kezdik, és villamossal mennek Rosenlundig, ahol hajóra szállnak - a járat neve älvsnabben. De szerintem érdemesebb a centrumból kisétálni a kikötőbe (Lilla Bommen a legközelebbi villamosmegálló), és ott, a végállomásnál felszállni az älvsnabbenre - pláne, ha szép idő van. Ráadásul így rögtön meg lehet tekinteni a kikötőben álló szálloda-hajót, a Vikinget, ami a Lipstickkel együtt már-már Göteborg jelképe:

A Lipstickbe jó pénzért fel is lehet menni, körkilátó van a tetején. A Viking fedélzetére is felengednek, annak ellenére, hogy hotelként üzemel.

Bár a villamos mellett is van érv: a centrumból a Järntorget felé elhalad a város egyik legrégebbi része, a Haga mellett. Valamiért ezt nem (sem) említi a kis guide, pedig a Haga gyönyörű, a templom is, meg az egész kis kellemes városrész - de ez majd egy másik poszt lesz ;)

A hajóról út közben sok minden előbukkan a házak közül, pl. a Skansen Kronan:

és remekül rá lehet látni a Masthuggskyrkanra meg a Sailors Wife-ra (a képek készítéséhez persze felmásztunk a hegyre Eriksbergnél):

de persze alapvetően a Götheborg III Ostindiefarare miatt érdemes leszállni Eriksbergnél (ami általában itt horgonyoz, és egy nem csekély összegért fel is lehet rá menni) :

 

Ha tovább megy az ember a hajóval, eljut a Klippan nevű városrészhez, ahol állítólag a régi älvsborg fortress romjai láthatóak - nos, vagy nem találtuk meg, vagy pár nagyobbacska kő maradt csak belőle, meg egy utólag (nyilván védelmi céllal) fölé épített fa tető... De maga a városrész, vagy még inkább a kikötő roppant hangulatos, már annak, aki szereti a réges-régi hajókat. Mert abból áll itt jópár. Az egyiken egy bácsi kávézót üzemeltet - nem egy vendéglátóipari műremek, a veterán hajón pár roggyant műanyagszék, híg svéd kávé és bolti instant sütik (fillérekért), de valahogy megfogott a hangulata, meg hogy a bácsika ilyesmire "vetemedik"... Ezen kívül van még egy park, meg egy templom, ami talán említésre méltó:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A leírás ezután Majorna városrészt említi, ahol se szeri, se száma a korábban már említett egy-szint-kő-két-szint-fa típusú színes házikóknak:

 

Ezután a túra elmegy a Slottskogen (aka "Göteborg Városligete", definíció by Lacibácsi) és a Botaniska Trädgarden mellett, majd bekanyarodik a Vasastadenbe, ami (a Haga-hoz hasonlóan) szintén megér egy külön sétát - és egy külön posztot.;) Azért ízelítőnek itt a Göteborg University épülete:

 

A többiről majd később...

Szólj hozzá!

Címkék: látnivalók

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása