jörgenmorgoff

ide szándékozom leírni a svédországi élményeim publikus hányadát. kérdés mennyire leszek effektív... sajnos benne van a pakliban, hogy el fogom hanyagolni a blogot :D

Feliratkozás

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Indafotó képek

Utolsó kommentek

  • eeversion: Jó, hát más ország, más problémák :) (2013.05.06. 21:47) Uppsala ápdét I.
  • cavecat: @eeversion: Nem, 30-40 négyzetmétert nem lehet olyan nagyon sokféleképp :) Ágy asztal tv... ja, it... (2013.05.06. 21:42) Uppsala ápdét I.
  • eeversion: Azt nézem, hogy annak az egy befotózott lakásnak eléggé hasonló a kialakítása a göteborgihoz. Bár ... (2013.05.05. 13:37) Uppsala ápdét I.
  • eeversion: @cavecat: Én mindegyik napon, kivéve az utolsón, akkor tényleg szépen sütött a nap :) Ha a sötétí... (2013.04.11. 10:14) 2012/II., negyedik (utolsó) rész
  • cavecat: Hát, az attól függ, melyik napon fagytál szét.:D Csütörtökön, szombaton és hétfőn kifejezetten szé... (2013.04.02. 20:58) 2012/II., negyedik (utolsó) rész
  • Utolsó 20

Uppsala ápdét I.

2013.05.04. 08:53 cavecat

Most kicsit csalok, mert tulajdonképpen ez is 2012/II-es sztori (szeptemberi...), de gondoltam így hátha kevésbé feltűnő, mennyire nem írtam meg semmit :)

Uppsaláról az utolsó bejegyzés (ami egyben az első is volt...) júniusi, írtam kicsit Matyi új munkahelyéről, hogy milyen remek, meg panaszkodtam kicsit a lakáshelyzetre, és hogy csak 3 hónapig (nyár végéig) lakhat Matyi abban a (diák)lakásban, ahova június elején beköltözött. És ígértem képeket. Nos, jobb későn mint soha! ;) Matyi kiköltözéskor készített pár képet:

DSC_0856.JPGDSC_0857.JPG

Igazán látványos persze az lett volna, ha készít párat beköltözéskor is, merthogy a diák (aki amúgy ott lakik) szerintem azért adja ki nyaranta a lakását, hogy legalább egy évben egyszer rendesen ki legyen takarítva :P Kezdetben kb. bármihez nyúlt az ember, odaragadt, és bár Matyi megfogadta, hogy ő oda úgyis csak aludni jár, és nem fog nagytakarítani, azért mégis sokkal tisztább volt a lakás nyár végén, mint nyár elején. A srácnak amúgy elég fura ízlése van, nézzétek a három tehenet a falon, rettenetesek... A lakás egyetlen szépséghibája a rendetlen és kissé ízlésficamos (fő)bérlője (bár olyan is volt, hogy éjszakába nyúló partizást kellett hallgatnunk, de hát ilyen egy koli, 11 körül abbahagyták), egyébként remek helyen van (Luthagen városrész, Rackarbergsgatan, a gúgli térképen még nagy zöld terület meg parkoló van a koli helyén, az Ekonomikum épületétől nyugatra), közel a belvároshoz, a pályaudvarhoz (séta-távolság), Matyi munkahelyéhez (biciklivel járt dolgozni), meg volt a környéken egy jó élelmiszerbolt is (ez a mostani lakásról nem mondató el, de ne szaladjunk ennyire előre :)), és az ablak alatt reggelente madarak csicseregtek.

Ahogy közeledett a nyár vége, egyre egyértelműbbé kezdett válni, hogy nem lesz egykönnyen másik lakás - már azon gondolkodtunk (én legalábbis), hogy ha minden kötél szakad, veszünk valamit. (Matyi eléggé ellene volt, lévén első körben csak egy 6 hónapos szerződést kötöttek vele, november végéig - ha nem hosszabbítják meg, akkor vettünk egy lakást/házat hitelre 3 hónap miatt?...) Minden jó, ha a vége jó: végül lett másik lakás. Matyi feladott egy hirdetést, hogy lakást keres, jelentkezett rá 1-2 csaló meg futóbolond, egy roppant kedves nő, aki egy szobát ajánlott "vészhelyzet esetére" (a hirdetésben benne volt, hogy lakás, nem szoba - alapvetően öregek vagyunk már ahhoz, hogy idegenekbe botoljunk reggel a fürdőszobában...), és egy orosz nő, aki a lánya gottsunda-i lakását ajánlotta fel. A lány épp készült Stockholmba költözni (az nem volt tiszta, hogy tanulni, vagy dolgozni, mondták ezt is, azt is), a korábbi bérlő, egy francia lány pedig költözött haza Franciaországba. A lakás aránylag nagy volt (két szoba + konyha), kicsit lepukkant, kicsit drágább mint a luthagen-i kislakás, lényegesen messzebb a mindentől (kénytelenek voltunk buszjegyet/-bérletet venni), és nem mellesleg Gottsunda az uppsalai "gettó". Persze megszokhattuk már, hogy Svédországban válogatni nem nagyon lehet - az ember örülhet, ha van fedél a feje felett. A szerződés hosszú távra szólt, minimum egy év, felmondási idő csak a biztonság kedvéért került bele - nem gondoltuk, hogy 3,5 hónap után (januárban) megint költözködni kell... A 3,5 hónap alatt azért megismertük a pozitív oldalát is a helynek: Gottsundának igazából a "széle" a gázos, ez a rész (Gottsunda centrum) messze nem annyira vészes. A társasház össze volt építve egy bevásárlóközponttal, ami tele volt ugyan fura arcokkal, de biztonsági őrökkel is, meg rollatoros nénikékkel-bácsikákkal. Az épület-komplexumhoz tartozott még egy háziorvosi rendelő, egy öregek otthona, egy könyvtár és még pár egyéb cucc. A bevásárlóközpontban bazinagy élelmiszerboltok (egy Willy's, egy Ica, és egy Lidl) biztosították az olcsó és változatos étkezést. :) Az erdő is közel volt, kirándulási, biciklizési lehetőségek. Szóval összességében azt hiszem nem volt olyan rossz, mint amire eleinte számítottunk. Volt balkon, én lelkiekben készültem a nyári teraszonücsörgésre, persze a kilátás nem volt éppen festői:

DSC_1071.JPG

Csak összehasonlításképpen, ezt lehetett látni a luthageni kislakás ablakából:

DSC_0009_10_11.jpg(az Ekonomikum épülete plusz a park körülötte, a távolban a katedrális két tornya)

Aztán mire megszoktuk Gottsundát, szólt a csaj, hogy nem kapott állást (vagy lakást, vagy valamit) Stockholmban, költözne vissza... pffff.

Volt azért jó hír is: a csajszi nővéréék épp lakást vettek, december elején kapták meg hozzá a kulcsokat. A lakás eredetileg 2 lakásból lett összenyitva, nekik nem kell az egész, kettéválasztják megint, elvileg elkészül január közepére - mondták ők. Már akkor gyanús volt, hogy egy hónap alatt, ráadásul karácsonykor nem lesz kész a különválasztás, de tekintve a lakáshelyzetet Uppsalában... ugye, hogy itt sincs kolbászból a kerítés?

Sajnos a gottsunda-i lakásról készült képek eltűntek a költözés körüli hacacáréban, az új lakásról is csak az átépítés után készült kép, pedig itt is érdekes lenne egy előtte/utána kép-pár. :P A részleteket majd a következő posztban kifejtem (jusson valami holnapra is).;)

3 komment

Címkék: lakás Uppsala

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eeversion · http://ftldftba.blogspot.hu 2013.05.05. 13:37:40

Azt nézem, hogy annak az egy befotózott lakásnak eléggé hasonló a kialakítása a göteborgihoz. Bár nem lehet olyan sokféleképp. Amúgy szerintem ezek mind tök szuper helyek, innen nézvést legalábbis :)

cavecat 2013.05.06. 21:42:53

@eeversion: Nem, 30-40 négyzetmétert nem lehet olyan nagyon sokféleképp :) Ágy asztal tv... ja, itt a luthagen-i lakásban nem is volt tv.
A gottsunda-i lakás talán kicsit érdekesebb (belső)építészeti szempontból, de hiába kerestük égen-földön a fotókat, nem találtuk meg (lehet, hogy sose lett átmentve a gépről a gépre).
És persze, mindig minden lakás tök szuper, már persze amikor és ha és amennyiben van. (A guldheden-i is jó volt, sőt még a masthugget-i is!) Szóval itt sosem az a gond, hogy ótvar a lakás, hanem hogy egyszerűen nincs.:D És ha sok pénzed van, akkor sincs, mert mindenki másnak is sok pénze van.:P

eeversion · http://ftldftba.blogspot.hu 2013.05.06. 21:47:24

Jó, hát más ország, más problémák :)
süti beállítások módosítása