jörgenmorgoff

ide szándékozom leírni a svédországi élményeim publikus hányadát. kérdés mennyire leszek effektív... sajnos benne van a pakliban, hogy el fogom hanyagolni a blogot :D

Feliratkozás

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Indafotó képek

Utolsó kommentek

  • eeversion: Jó, hát más ország, más problémák :) (2013.05.06. 21:47) Uppsala ápdét I.
  • cavecat: @eeversion: Nem, 30-40 négyzetmétert nem lehet olyan nagyon sokféleképp :) Ágy asztal tv... ja, it... (2013.05.06. 21:42) Uppsala ápdét I.
  • eeversion: Azt nézem, hogy annak az egy befotózott lakásnak eléggé hasonló a kialakítása a göteborgihoz. Bár ... (2013.05.05. 13:37) Uppsala ápdét I.
  • eeversion: @cavecat: Én mindegyik napon, kivéve az utolsón, akkor tényleg szépen sütött a nap :) Ha a sötétí... (2013.04.11. 10:14) 2012/II., negyedik (utolsó) rész
  • cavecat: Hát, az attól függ, melyik napon fagytál szét.:D Csütörtökön, szombaton és hétfőn kifejezetten szé... (2013.04.02. 20:58) 2012/II., negyedik (utolsó) rész
  • Utolsó 20

Trädgårdsföreningen

2013.01.21. 20:15 cavecat

"Trädgårdsföreningen" a google translate szerint "kertészeti társaság"-ot jelent. (Valójában azt hiszem "a kertészeti társaság"-ot jelent, lévén a "föreningen" a határozott alakja ennek a főnévnek, de ne menjünk bele nagyon a svéd nyelvtanba, mert én se értek mindent - a svédek meg pláne nem :P)
Tulajdonképpen csak (?) egy park Göteborg belvárosában, egy nagy és vélhetőleg értékes területen - csodálom a svédek önuralmát, hogy még nem építettek lakóparkot a helyére :)
Ha valami esemény van - pl. Kulturkalas (ja, hogy arról se írtam még posztot? affene, gyűlik a "to-do-list"...:)) - itt tuti felállítanak pár sátrat, színpadot, de ha nincs esemény, akkor is jellemzően tele van, ha szép az idő, ide járnak piknikezni akik lusták messzebbre menni. Van két kávézó, meg egy étterem-szórakozóhely, a Trädgår'n, ahol szintén mindenféle happeningek szoktak lenni, pl. ott voltunk Manowar koncerten 2011 tavaszán. (Kis pikantéria, hogy a szórakozóhely azon kiváltságosok közé tartozott, ahol hajnali 3 után is árulhattak alkoholt, de valamikor 2012 tavaszán elvették tőlük ezt az engedélyt a 2011 során felvonultatott botrányok miatt, így kénytelenek már 3-kor bezárni a korábbi hajnali 5 helyett.) 

Természetesen a parknak is van saját honlapja, és még a wikipédia is ismeri :) 1842-ben alapította az épp aktuális svéd király, Svédország (Európa?) egyik legjobb állapotban fennmaradt 19. századi parkja. A rózsakert még három Michelin-csillagot is kapott, de nekem igazából a pálmaház a nagy kedvencem, a hatalmas levelű vízinövényekkel:

Az "igazgató villája" (lennék itt igazgató ;))

És persze a kaktuszok, amik minden évben mást "ábrázolnak":


(2010)


(2012)

Még néhány (nem sok) kép az albumban! ;)
(A képek egy részét Magditól "loptam", remélem nem bánja... A többi meg természetesen - szokás szerint - Matyi "szellemi terméke" ;))

Szólj hozzá!

Címkék: látnivalók

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása