Még két évvel ezelőtt ettem a Kungsportsaveny / Götaplatsen környékén egy étteremben hideg mentás zöldborsólevest ebédre. Aztán valamikor június elején eszembe jutott ez az emlék, úgyhogy kerestem a neten egy receptet, és meg is főztem. Matyi eleinte finnyogott a gondolatra, de a pirított bacon kockák meggyőzték :D
Írtam is róla egy remek blogbejegyzést, és elmentettem piszkozatba, mondván, majd jól lefényképezem a mentabokrot (ill. ami maradt belőle...*), és azt is kiposztolom. Aztán elutaztam Hollandiába két hétre, és mire visszaértem, a mentabokor szegénykém eléggé halott volt... (A többi növény valami csodával határos módon túlélte a két hetet :))
Recept következik:
1/2 fej apróra vágott vöröshagymát 1 evőkanál vajon megpárolunk.
Hozzáadunk fél liter vizet, egy leveskockát (tyúkhús- vagy zöldségleveskockát) és fél kiló mélyhűtött zöldborsót. (A zöldborsó baromi soknak tűnik, én határozottan pánikba estem, alig fért bele a lábosba, de végülis ez egy krémleves, majdhogynem püré, szóval nem, nem elírás az a fél kiló!)
Ha a zöldborsó megpuhult, levesszük a tűzről, hozzáadunk 1-2 marék* friss, apróra vágott mentalevelet, majd botmixerrel pürésítjük.
Végül hozzáadunk 1 dl tejszínt, sózzuk, borsozzuk, a teflonserpenyőben kisütött baconkockákat pedig tálaláskor szórjuk csak a tetejére.
Ez az eredeti recept fele, ketten két napig ettük.
Ettük langyosan, meg hidegen, mindkettő jó volt, állítólag melegen is finom.
*(sajnos ez egy fél bokor legyilkolását jelenti - ha az eredeti adagot, ennek dupláját főzi az ember, az bizony egy teljes mentabokor halálos ítélete...)
Utolsó kommentek