jörgenmorgoff

ide szándékozom leírni a svédországi élményeim publikus hányadát. kérdés mennyire leszek effektív... sajnos benne van a pakliban, hogy el fogom hanyagolni a blogot :D

Feliratkozás

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Indafotó képek

Utolsó kommentek

  • eeversion: Jó, hát más ország, más problémák :) (2013.05.06. 21:47) Uppsala ápdét I.
  • cavecat: @eeversion: Nem, 30-40 négyzetmétert nem lehet olyan nagyon sokféleképp :) Ágy asztal tv... ja, it... (2013.05.06. 21:42) Uppsala ápdét I.
  • eeversion: Azt nézem, hogy annak az egy befotózott lakásnak eléggé hasonló a kialakítása a göteborgihoz. Bár ... (2013.05.05. 13:37) Uppsala ápdét I.
  • eeversion: @cavecat: Én mindegyik napon, kivéve az utolsón, akkor tényleg szépen sütött a nap :) Ha a sötétí... (2013.04.11. 10:14) 2012/II., negyedik (utolsó) rész
  • cavecat: Hát, az attól függ, melyik napon fagytál szét.:D Csütörtökön, szombaton és hétfőn kifejezetten szé... (2013.04.02. 20:58) 2012/II., negyedik (utolsó) rész
  • Utolsó 20

Városnézés - ami Göteborgban kötelező

2009.04.20. 16:20 cavecat

Ez a poszt már több mint egy éve senyved piszkozatként az internet hálójának egyik poros sarkában - két magyar lány látogatása kapcsán kezdtem írni, mert velük körbejártuk a város látnivalóit. Nagyrészt a fényképek hiánya, rossz minősége, no meg a lustaságom okozta, hogy nem haladt a poszt megírása; végül rászántam magamat, így 2010 augusztusában, hogy befejezzem... Még mindig van pár kép, ami hiányzik, vagy vacak, idővel majd lecserélem jobbra, ha lesz ;)

Göteborg nagyon szép város, 2-3 napot simán el lehet benne turistáskodni anélkül, hogy megunná az ember. (Ha valakinek még több ideje van, a környéken rengeteg kirándulási lehetőség van, pl. Södra Skärgården, Bohus, Tjolöholm, a varberg-i vár, Marstrand, a borås-i fürdő meg esetleg az állatkert, hogy csak párat említsek, de ezek mind-mind legalább félnapos kirándulások, egy hosszúhétvége alatt ezek nem férnek bele...) Leginkább nyáron érdemes jönni, május végétől szeptember elejéig, mert nyáron csodálatos idő van (nincs 40 fok, mint Magyarországon ;)). Minden más esetben sokat fúj a szél és sokat esik az eső (amúgy nyáron is, csak akkor kevésbé zavaró), aki nincs hozzászokva, valószínűleg kellemetlennek találja.

A szűken vett Göteborg város megtekintése történhet a kommersz városnézőbuszos módon, no én ezt javaslom a legkevésbé! A www.goteborg.com oldalon található két útvonalterv, egy-egy városnéző-túra villamossal illetve gyalogosan.
Szépen le van írva, mit, hol érdemes nézni, fényképezni - mi végigcsináltuk, fényképeztünk is, íme:

A gyalogtúra stációi:

1. Kungsportsplatsen, itt található egy turistbyro és Karl IX Gustaf lovasszobra:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Saluhallen, erről nincs (még) képem, mert épp felújítják, de mindenesetre nagy kincs ez nekünk, itt árul egy néni magyar kolbászt, meg almapaprikát :) (sőt egyes források szerint még mákot is!)

3. Domkyrkan, hát ez olyan - svédes. Puritán, katedrálisnak finomszólva is egyszerű, kívülről is meg belülről is. Itt éppen belülről:

4. Antique Halls: ide nem sikerült bejutnunk. Tkp nem is tudom, mi ez. Alkalomadtán utánajárok ;) (Erről a secondhandshopok jutottak most eszembe, de az majd egy másik poszt lesz...)

5. A Kelet-Indiai Társaság épülete volt, ma a városi múzeum található benne:

Ez belülről se kismiska, mármint a kiállítás, érdemes megnézni! (Majd talán erről is posztolok valamikor...)

Mellette pedig a Kristinakyrka áll (mindenféle tűzvészek ellenére) :

6. A régi városháza (Kronhuset):

7. Maritiman (hadihajó - kiállításnak berendezve, tkp játszótér pasiknak :P)

 

 

8. Operaház, be is lehet menni, van "guided tour" (nyáron minden nap, ősztől tavaszig előzetes bejelentkezés alapján, lévén akkor előadások vannak). Tkp nem sok mindent láttunk, de a hapsi, aki körbevezetett (szezonban amúgy zongorista :)), megérte a beugrót, érdekes figura volt :) 

 

9. Nordstan bevásárlóközpont - rettenetes tömegnyomor jellemzi, kb. mint az otthoni bevásárlóközpontokat. Van viszont pár jó üzlet, amit szeretek, és Magyarországon nincs (pl. Lindex, Cubus), illetve van egy turistbyro, ahol olcsón árulnak hűtőmégnest és egyéb szuvenírt (ha valakinek esetleg vannak kötelezettségei az otthonmaradottak felé ;) :P) Amúgy az itt található üzletek 90%-a megtalálható a Kungsgatanon is (meg az Avenyn, meg a Passagen meg az NK nevű képződményekben - ezeket egymás szájába építették, kb. mindegyik a Brunnsparkennél van, csak ellenkező oldalon).
A kép a kikötő felől készült, éjjel; azért ezt tettem be, mert ez szép, és mert a Nordstant nem lehet eltéveszteni, tehát a felismerhetőség nem volt szempont a kép kiválasztásakor :)

 

10. Gustaf Adolf szobra, és mögötte az a sárga épület a városháza:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a tőzsdeépület ("Börse"), sajnos belülről nem mutogatják a turistáknak, pedig állítólag gyönyörű:

 

 

 

városi tanács:

 

a várost őrző oroszlánok (Svédországban normális oroszlán-szobrot még nem láttam, mondjuk nem csoda, szerintem sose láttak oroszlánt :P)

 

itt a link a térképhez és a leíráshoz:

http://www.goteborg.com/Documents/Citywalks/City%20Walk%20-%20walk_eng.pdf

a villamosos városnézést majd a következő posztban...

Szólj hozzá!

Címkék: látnivalók

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása